Görögországi nyaralás és utazás infók - Belföld vagy külföld?

Belföld vagy külföld?


Természetesen igényei szerint mindenki Maga döntse el, hogy belföldre vagy inkább külföldre utazna el szívesebben a nyaralásán! Egy nyaralás tulajdonképpen mindenhol szép tud lenni legyen az határon belül vagy kívül. A belföldet választók is bőségesen válogathatnak az utazási irodák ajánlataik között.


Véleményem az, ha már a szabadságon nyaralni megyünk, akkor az mindenképpen víz közelében legyen. Sajnos erre Magyarországon belül leginkább csak a Balaton és Tisza-tó környezetében adódik lehetőség vagy választhatunk még a fürdőikről híres települések/városok közül, mint például: Bükfürdő, Egerszalók, Gyomaendrőd, Gyopárosfürdő, Harkány, Gyula, Hajdúszoboszló, Kiskunmajsa, Sárvár, Hévíz stb. Ezek mind-mind nagyon szép helyek és a felsorolás nem is teljes, hiszen országszerte találunk még további gyönyörű helyeket.


Sokan úgy gondolják, hogy egy külföldi nyaralás nagyon drága, így még az ötletet is elvetik. Véleményem szerint azonban, ha jókor, jó helyen foglaljuk le az utazásunkat, akkor semmivel sem drágább egy tengerparti nyaralás az imént felsorolt belföldi nyaralásoknál. Tegyük fel, hogy belföldre megyünk nyaralni. Ha csak egy 200km távolsággal számolunk, akkor az utiköltség is 8-10ezer ft autóval. Tömegközlekedéssel talán még több is. A szállások főszezonban még az apartmanokban is 3000-5000ft/fő. Ez 1hétre 21-35ezer ft. Ha minden nap eszünk is és programokon is részt veszünk, befizetünk belépőkre, strandjegyekre, stb., akkor napi 5ezer ft észrevétlenül elkölthető, ami a hétre vetítve újabb 35ezer ft. Kijött tehát a hetünk 60-70ezer forintból. Ennyiből kaptunk is egy élménygazdag, pihentető nyaralást.


Amennyiben külföldön gondolkozunk, akkor érdemes időben eltervezni, hogy mi is lesz az uticélunk. Egy időben –mondjuk félévvel előre- eldöntött uticél nagyban megkönnyíti az olcsó külföldi utazás lehetőségét. Ha már például télen tudjuk, hogy hová szeretnénk nyaralni menni, akkor érdemes a repülőjegyek után járni mielőbb, hiszen mind a Malév, mind az olcsóbb fapados járatok, mint például a legismertebb Wizzair, Easyjet, Vueling, Germanwings is már ekkor foglalhatók, sőt legtöbbször akciókat is szerveznek Karácsony, Újév és Húsvét idején. Ilyenkor 10ezer ft alatt is beszerezhető 1fő oda-vissza repülőjegye illetékekkel- és adókkal együtt. Ebben az esetben viszont a szállást külön kell lefoglalnunk vagy egy utazási irodán keresztül, vagy Magunk keresünk és rendezzük az interneten keresztül.


Többnyire célszerű az utazási irodák ajánlatait figyelni. Ha előre tervezzük a nyaralásunkat, akkor már február hónap táján el lehet kezdeni az utazási irodák ajánlatainak böngészését. Érdemes a keresőkbe az adott ország nevét beírni a nyár, nyaralás, utazás szóval együtt -pl.: Görögország 2010 nyaralás- és már válogathatunk is. Ilyenkor előfoglalási akciókkal és visszatérő vendégeknek járó akciókkal foglalhatunk a későbbi szezon áraknál olcsóbban.


Ha a legolcsóbb nyaralást akarjuk kifogni, akkor egyértelműen a last minute ajánlatokra kell  koncentrálnunk –pl.: last minute Görögország-. Ekkor kezdhetünk keresgélni az ajánlatok között. A last minute ajánlatokat minden utazási iroda nagyjából két héttel a turnus indulása előtt teszik közzé, tehát ha Június közepén utaznánk, akkor Június legvége-Július eleje a legjobb foglalási időpont. Ekkor a kimaradó néhány helyet adják el jelentős kedvezményekkel. 25-40% árkedvezményt simán elérünk ezzel a foglalási módszerrel.

A legolcsóbb tengerparti nyaralások Horvátország, Görögország, Bulgáriában érhetők el. Last minute akciókban még a Július-Augusztus hónapokban is 30-40ezer ft körül lehet foglalni, amely tartalmazza a buszos utazást és apartman szállást egy turnusra (7 éj). A görögországi árak nagyjából 1,5-szerese a hazai áraknak, így napi 20-25EUR költőpénzzel számolhatunk, tehát a hétre 150EUR-val fejenként számolhatunk. Végülis 70ezer forint körül jöttünk ki így is. Az élmény viszont nem összehasonlítható például egy Balatonnal.


A repülős last minute ajánlatokról nem szóltam, hiszen a legolcsóbb nyaralást kívántam kihozni. Ott az alapár 40-50ezer ft körül lehetnek, de a reptéri illetékek, adók még további 20-30ezerrel növelik az összeget. Sokan a repülést nem is bírják fülfájás, füldugulás, halláskiesés miatt, ezért marad a buszos verzió. Akik mégis a repülőt választják vagy gyakran muszáj repülővel utazniuk és szenvednek az imént felsorolt panaszoktól, olvassa el a következő lapot is, ahol hasznos információkhoz juthat a témában: www.repulonfulfajas.ucoz.hu


A leírtak alapján tehát, ha ügyesen foglalunk, akkor egy belföldi és egy külföldi nyaralás is nagyjából hasonló árból jön ki tehát tényleg érdemes megfontolni mindkét lehetőséget is!

 

A következő oldalon a tengerpartot, azon belül is, Görögországot választók olvashatnak további hasznos információkról.